Google Nest Hub review

De Google Nest Hub is de eerste slimme speaker dat beschikt voor een scherm met touchscreen. Het werkt samen met de Google Assistent. Net als bij een normale slimme speaker, kan je via de Google Nest Hub je smart home via je stem bedienen. Maar omdat er op deze slimme speaker een scherm zit, kan je ook op het scherm Youtube filmpjes afspelen en beelden van je Nest camera’s bekijken. In deze Google Nest Hub review hebben we veel van de functies van de Nest Hub getest.

Google Nest Hub Review

Wat is de Google Nest Hub?

De Google Nest Hub kan het best omschreven worden als een combinatie van een slimme speaker en een 7-inch tablet. In dit geval zet je de tablet wel op een vaste plek in huis. De Nest Hub werkt op eenzelfde manier als bij een slimme speaker, je activeert de Assistent met de woorden ‘Hey Google’ of ‘Oké Google’ en stelt vervolgens je vraag of geeft een opdracht. Het grote verschil met de speaker is het scherm, waarop je vraag wordt getoond en het eventuele antwoord. Als je bijvoorbeeld vraagt naar je agenda, dan wordt de volledige agenda van die dag getoond op het scherm. Ook is het mogelijk om Youtube video’s af te spelen, foto’s op je smartphone weer te geven en beelden van je Nest Hello slimme deurbel of Nest camera’s te bekijken.

Google Nest Hub installatie

Je hoeft niet bang te zijn dat de installatie van de Google Nest Hub ingewikkeld is. De Hub beschikt niet over een batterij, dus je stopt de stekker in het stopcontact en het startscherm begeleidt je door de installatie heen. Op je smartphone of tablet download je de Google Home app en daar kies je voor de optie ‘Toevoegen’ –> ‘Apparaat instellen’. De app gaat dan op zoek naar de Google Nest Hub en maakt direct verbinding met de Nest Hub, zodat de Wifi gegevens kunnen worden uitgewisseld. Eventuele updates worden meteen gedownload en je kan beginnen met het aansturen van je slimme woning via je stem.

Ook is het mogelijk om het beginscherm naar wens aan te passen. Wil je hier bij geen activiteit bijvoorbeeld een klok tonen of geef je voor de voorkeur aan het tonen van foto’s of een wallpaper van Google zelf.

Stembediening via de Google Nest Hub

Je activeert de Google Assistent altijd met de woorden ‘Hey Google’ of “Oké Google’. Je kan na deze woorden direct beginnen met het stellen van de vraag of het geven van een opdracht, bijv. ‘Hey Google, verlichting woonkamer 20 procent’. Je slimme verlichting zal nu gedimd worden naar 20 procent van de lichtsterkte. Voordeel van de Google Nest Hub ten opzichte van de Google Home en Google Home Mini speaker, is dat je bij de Google Nest Hub de vraag ook in beeld ziet verschijnen en ook het antwoord. Vraag je bijvoorbeeld naar het weer in Amsterdam, dan toont de speaker je het weer gedurende de dag. Of als je een Nest Hello deurbel hebt, dan zie je meteen via het display van de Nest Hub wie er voor de deur staat. Ook Youtube kan je via de Google Nest Hub bekijken.

Design

De Google Nest Hub is letterlijk een ovalen speaker waarop aan de voorkant een 7-inch tablet is geplakt. De tablet staat een beetje schuin rechtop, zodat je deze goed kan aflezen als deze op een tafel of keukenblad staat. De Nest Hub is zeker niet lelijk en misstaat dan ook niet in menig woonkamer of keuken.

Ondanks het touchscreen zijn er ook enkele fysieke knoppen aanwezig op de Nest Hub. Rechtsachter vind je een volumeknop en in het midden vind je een privacy-knop, waarmee je de microfoon kan uitschakelen.

Aan de voorkant zie je in het midden een Ambient EQ-sensor. Deze sensor zorgt ervoor dat de felheid van het scherm wordt aangepast aan het licht in de ruimte. Is het donker in huis? Dan zorgt de sensor ervoor dat je scherm ook wordt gedimd. Ook zie je aan de voorkant twee far-field microfoons die zorgen dat je zelfs op iets grotere afstand nog contact kan maken met de Google Assistent.

Wat kan je met de Google Nest Hub?

Het is onmogelijk om alle functies te bespreken, dus we gaan in op de tien meest gebruikte functies van de Google Assistent op de Google Nest Hub:

  • Stel een vraag en binnen enkele seconden geeft de Google Assistent het antwoord.
  • Het afspelen van muziek via streamingdiensten als Spotify, Deezer, Youtube en TuneIN.
  • Het aan/uitzetten van je Philips Hue verlichting of andere merken die met Google Assistant werken. Ook kan je de verlichting dimmen en bepaalde vooraf ingestelde scenes opzetten.
  • Je Nest Hello deurbel en Nest Cam bekijken. Ook kan je als er iemand voor de deur staat via de Nest Hub een gesprek voeren met deze persoon.
  • Begin je dag met “Hey Google, goedemorgen” en de Google Assistent geeft je een samenvatting van de komende dag. Onder meer het weer, files naar je werk, afspraken in je agenda en het nieuws komen aan bod.
  • Het afspelen van filmpjes op Youtube.
  • Benieuwd naar wat je aandelen hebben gedaan? Ook dit kan de Nest Hub je tonen en vertellen.
  • Daarnaast zijn er nog tal van leuke opdrachten als:
    • Vertel een mop
    • Gooi een munt op
    • Wat voor geluid maakt een olifant
  • Ieder slim apparaat dat via Google Assistant kan communiceren kan je opdrachten geven vanaf je Google Nest Hub.

Mijn ervaring met de Google Nest Hub

In het begin dacht ik wat voegt een scherm nou daadwerkelijk toe aan een slimme speaker. Maar zeker in combinatie met een Nest Hello en Nest Cam is het toch wel erg handig, dat je niet eerst je smartphone erbij hoeft te pakken om te kijken wie er voor de deur staat. Ook het weer overzicht is net even iets uitgebreider en het aflezen van je afspraken is ook iets handiger dan Google die ze even snel opleest. Zet je de speaker in de keuken, dan heb je ook snel een recept voorhanden dat je kan aflezen en heb je zin om Youtube filmpjes te kijken, dan kan dat ook vanaf het scherm. De mogelijkheden van de Google Nest Hub worden de komende jaren alleen maar verder uitgebreid, zodat deze steeds meer handige functies erbij krijgt.