Je wilt je huis beveiligen met slimme beveiliging. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een slim beveiligingssysteem en welke merken zijn betrouwbaar? We geven graag een aantal tips voor het kopen van slimme beveiliging. Onder meer zullen we ingaan op slimme alarmsystemen met bewegingsmelders, magneetcontacten, IP-camera’s, slimme deursloten en een slimme deurbel. Met een goede combinatie van deze beveiligingssystemen is je huis slim beveiligd tegen inbrekers in de donkere wintermaanden, maar ook als je zelf op vakantie bent in de zomer. Maar denk ook aan beveiliging tegen brand en koolmonoxide vergiftiging.
Uiteraard gaan we ook in hoe je een slim alarmsysteem koppelt met andere slimme apparaten zoals slimme verlichting en slimme speakers, zodat deze optimaal kunnen samenwerken om je te waarschuwen als er iets aan de hand is binnen of rondom je huis.
Waar begin je met het slim beveiligen van je huis?
Allereerst moet je kijken wat je wilt bereiken met een slim beveiligingssysteem. Over het algemeen zijn er een aantal doelen die je met een slim beveiligingssysteem kan bereiken:
- Inbraakpreventie – Wil jij met een gerust hart je huis kunnen verlaten? Met een slim beveiligingssysteem kan je je huis op afstand in de gaten houden. Ook kan je een melding krijgen als iemand wordt waargenomen op je terrein of in je huis.
- Brandveiligheid – Slim beveiligen draait niet alleen om inbraakpreventie. Ook beveiligen tegen brand en koolmonoxide vergiftiging kan via slimme rook- en CO-melders.
- Lekkagemelder – Een sensor die het meldt als deze in aanraking komt met water.
Slimme inbraakpreventie
Welke slimme apparaten voor je beveiliging?
Bij het aanschaffen van een slim beveiligingssysteem heb je de keuze uit de volgende slimme apparaten:
- Basisstation – Het basisstation zorgt voor de communicatie van de beveiligingsapparaten onderling. Ook koppel je het bassistation met je netwerk zodat je het volledige systeem kan bedienen via de App op je smartphone of tablet. Het opereert als een bridge en geeft signalen door aan verschillende andere slimme apparaten, zoals slimme verlichting of speakers.
- Bewegingssensoren – Deze worden ook wel bewegingsmelders genoemd, ze detecteren bewegingen en geven dit door aan het basisstation.
- Slimme beveiligingscamera’s – Een IP-camera of slimme beveiligingscamera hang je in of rondom het huis op. Je kan via een app live meekijken en beelden terugkijken. Sommige beveiligingscamera’s nemen ook geluid op, kunnen gezichten herkennen en beweging detecteren en je hiervoor waarschuwen. De beelden kunnen lokaal worden opgeslagen of in de cloud. Sommige beveiligingscamera’s kan je op afstand draaien.
- Slimme deursloten – Een slim deurslot kan je bedienen via een app op je smartphone of tablet, hiermee kan je bijvoorbeeld op afstand je deur openen of kan je ervoor zorgen middels geofencing dat het slot automatisch opengaat als je binnen een bepaalde straal van je huis loopt. Ideaal met zware boodschappentassen.
- Slimme deurbel – Met een slimme deurbel weet je altijd en overal wie er voor de deur staat. De deurbel heeft een camera, waarmee je kan zien wie er aanbelt of wie er aangebeld heeft. Baby aan het slapen of s’nachts last van belletje trekken? Met een ingestelde stiltetijd wordt je niet gestoord als dit jou niet uitkomt.
Lees verder: Ring of Nest deurbel? - Magneetcontacten – Ook wel deuralarm of raamalarm genoemd. Hiermee wordt je gewaarschuwd als er nog een raam of deur openstaat.
- Glasbreukdetector – Deze sensor detecteert een breuk in het glas van een raam.
- Sirene – Een sirene waarschuwt je middels geluid dat er iets aan de hand is. Wanneer en hoelang de sirene afgaat kan je bij de meeste slimme beveiligingssystemen zelf instellen. Je hebt binnen- en buitensirenes. Sommige sirenes zijn voorzien van verlichting, zodat je ook middels verlichting wordt gewaarschuwd. Uiteraard kan je ook je slimme verlichting koppelen, zodat deze begint te knipperen als er iets aan de hand is.
Beste slimme beveiliging merk?
Er zijn inmiddels veel verschillende merken met een slim beveiligingssysteem. Omdat je de slimme beveiligingsapparaten onderling wilt laten communiceren is het op dit moment erg belangrijk om één merk aan te houden. Er is op dit moment namelijk niet één standaard platform voor de onderlinge communicatie, dus tot die tijd is het het beste om je slimme beveiligingsapparaten aan te schaffen van één merk, zodat je zeker weet dat ze optimaal onderling kunnen samenwerken. Kijk bij het kiezen van een merk naast de reviews van andere gebruikers ook vooral naar de mogelijkheden en slimme beveiligingsapparaten die het merk aanbiedt. Met name de slimme camera mogelijkheden verschillen per merk.
Per merk heb je startpakketten die minimaal bestaan uit een basisstation, bewegingssensor en magneetcontact. De uitgebreide pakketten hebben ook nog een beveiligingscamera en/of sirene. Naast het startpakket worden er van de meeste merken ook nog losse uitbreidingen verkocht zodat je een slim beveiligingssysteem kan samenstellen dat past bij jouw huis.
De volgende merken hebben de beste slimme alarmsystemen*:
- Somfy bij Bol.
- WoonVeilig bij Bol.
Welk smart home platform?
Er zijn op dit moment verschillende platformen voor domotica. Domotica apparaten van eenzelfde platform kunnen met elkaar communiceren. Zo kan je bijvoorbeeld de verlichting aan laten gaan als deze met eenzelfde platform werkt als het alarmsysteem. Maar welke platformen zijn er op dit moment? Er zijn heel erg veel verschillende platformen, maar deze platformen worden door een aantal domotica-merken gezien als een toekomstige standaard voor domotica:
- Apple HomeKit
- Works with Nest
- IFTTT
- Google Assistant
- Amazon Alexa
Brandveiligheid
Welke slimme apparaten voor brandveiligheid in huis?
Wil je gewaarschuwd worden bij brand en koolmonoxide vergiftiging? Dan heb je de de keuze uit de volgende slimme apparaten:
- Slimme rook- en koolmonoxidemelder
- Slimme rook- en hittemelder
- Slimme Rookmelder
- Slimme koolmonoxidemelder
Bedenk dus goed waar je voor gewaarschuwd wilt worden. De meeste slimme melders werken enkel als slim apparaat i.c.m. een basisstation. Kijk dus goed of de rookmelder van hetzelfde merk is als je basisstation of dat de rookmelder via hetzelfde domotica platform communiceert met andere apparaten.
Kijk voor een volledig overzicht van slimme rook- en koolmonoxidemelders op Bol.