Slimme tuin & Slim tuinieren

Benieuwd wat er zoal mogelijk is met een slimme tuin? In dit blog bespreken we alle mogelijkheden voor een slimme tuin. We gaan in op de mogelijkheden om slim te tuinieren, bijvoorbeeld via slim sproeien en bodemsensoren, maar ook bespreken we hoe je je tuin slim kan maken met slimme buitenverlichting, zonwering, weerstations en beveiliging. Uiteraard wil je ook graag een muziekje buiten en ook dan is de keuze voor een slimme speaker snel gemaakt, zodat je je slimme tuin via stembediening kan aansturen!

Op dit moment zijn er verschillende mogelijkheden voor slim tuinieren. Zo kan je al met een app de tuin slim sproeien, met sensoren de droogte in de bodem meten, het gras maaien met een slimme robotmaaier en de kwaliteit van het water in de vijver in de gaten houden met sensoren.

Slim sproeien – Slimme sproeisystemen

Slim tuinieren begint wat ons betreft met het automatiseren van het sproeien. Het merk Gardena kenden we al van de vele handige hulpmiddelen om op een effectieve manier je tuin te sproeien. Zo had Gardena al sproeisystemen waarbij je een schema kon instellen of via een bodemsensor kon bepalen of er gesproeid moest worden. Ook op het gebied van slimme sproeisystemen loopt Gardena voorop. Het merk kwam als eerste met een Smart Water Control en heeft het systeem inmiddels uitgebreid met alles wat je maar kunt bedenken voor het sproeien van je tuin. Er zijn slimme sproeisystemen voor gazon, planten, heg, balkon en er zijn zelfs slimme waterpompen van Gardena die het water voor je oppompen uit de grond. We bespreken een aantal van deze mogelijkheden.

Slim sproeien met Gardena

Om je Gardena slimme bewateringssysteem te bedienen moet je in ieder geval over een Gardena Hub beschikken. Als je een set bestelt zit deze al in de set. Ga je dus voor het eerst een slim sproeisysteem aanschaffen, dan kan je het beste een set bestellen. De Hub installeer je binnenshuis en deze functioneert als een gateway voor de verbinding met je Wifi netwerk en geeft het signaal weer door aan de andere apparaten van Gardena.

Slimme sproeisystemen voor het gazon

Voor het smart sproeien van het gazon kan je het beste kiezen voor de Gardena Smart Water Control Set. Deze sluit je direct aan op je buitenkraan, waarna je via de app kan bepalen wanneer er wordt gesproeid. Je kan dit overlaten aan een ingesteld schema of je drukt handmatig op de sproeiknop vanaf je vakantie adres.

Slimme bodemsensoren

Maar als je op vakantie bent, weet je natuurlijk niet hoe droog je grond precies is. Met de Gardena Smart Sensor kan je op ieder moment inzien wat de bodemvochtigheid is in je tuin. Naast bodemvochtigheid meet de sensor ook de lichtintensiteit en temperatuur. Met deze informatie kan het Gardena sproeisysteem bepalen of er gesproeid moet worden of niet. Met deze sensor in je tuin kan je flink besparen op het waterverbruik, omdat er enkel gesproeid wordt als er gesproeid moet worden.

Slim sproeisysteem voor heg en struiken

Met het Gardena Smartsystem + Micro-Drip-System heb je in één set alles wat je nodig hebt voor het bewateren van je heg of struiken. Het systeem bestaat uit de Hub, Smart Water Control, Irrigatiecentrale 1000, bodemsensor en diverse accessoires voor het aanleggen waaronder een 25 meter lange druppelslang. De perfecte combinatie om via een app de besproeiing van je heg of struiken te regelen op een gecontroleerde wijze.

Slim potplanten en bloembakken sproeien op balkon en terras

Zelfs de planten in potten kan je meenemen in je slimme sproeioplossing van Gardena. De buurman hoef je niet meer te regelen als je op vakantie gaat en zelf vergeet je ook niet meer de plantjes water te geven. In combinatie met de bodemsensor die in de set wordt meegeleverd heb je enkel omkijken meer naar het bewateren van je potten en bloembakken. Met de set kan je meteen aan de slag, want alle benodigde accessoires worden meegeleverd.

Interesse om slim te gaan sproeien met Gardena? De volgende webshops verkopen de slimme sproeisystemen van Gardena:

Bol.com

Slimme Robotmaaier

Een van de meest verschrikkelijke klusjes in de tuin is wat ons betreft het gras maaien. In een slimme tuin wordt het gras voor jou gemaaid door een robotmaaier. Heb je een slimme robotmaaier, dan kan je deze rustig vanaf de rand van de tuin of zelfs vanaf je vakantieadres bedienen. Nooit meer met knikkende knietjes naar de buurman stappen om hem te vragen het gras te maaien dus! Na het maaien keert de robotmaaier automatisch terug naar naar het laadstation. Kijk naast functionaliteit voor het maaien ook goed naar een aanwezige diefstalbeveiliging. Ook Gardena heeft een slimme robotmaaier die je met dezelfde app kan aansturen als je slimme sproeisysteem, ideaal om sproeien en gras maaien goed op elkaar af te stemmen.

Robotmaaiers zijn te koop bij Bol.com

Slim weerstation

Niet afhankelijk willen zijn van Weeronline en Buienradar? Met een slim weerstation krijg je real-time informatie over het weer rond jouw huis. Een weerstation kan onder meer zonnestralen, luchtvochtigheid, windrichting en snelheid, luchtdruk, temperatuur, gevoelstemperatuur en neerslag meten. Bij een slim weerstation kan je in de app zien wat het actuele weer is, een aantal slimme weerstations zijn aangesloten bij een centrale website, zodat ook jouw weergegevens worden gebruikt voor een actueel beeld van jouw locatie. Ze zijn onder meer te koop bij Bol.com

Slimme buitenverlichting

Naast slimme lampen voor binnen is er inmiddels ook speciale slimme verlichting voor buiten in de tuin. Het bedienen van de slimme tuinverlichting via een app is handig voor het creëren van schema’s, het aanzetten middels een bewegingssensor en bij gebrek aan een lichtschakelaar, kan je de verlichting met je smartphone aan- en uitzetten.

Hiervoor heb je twee opties. Je gaat of voor slimme verlichting als Philips Hue of INNR. In het geval van Philips Hue zijn er inmiddels speciale slimme lampen voor buitenverlichting, helaas gaat het dan niet om losse ledlampen. Je zou echter kunnen overwegen om de normale Philips Hue lamp voor binnenshuis buiten te installeren in je buitenlamp. Zolang deze goed beschermd wordt door het armatuur is er weinig gevaar voor de lamp. Philips raadt dit echter af, omdat de verwachte levensduur in dat geval niet gegarandeerd kan worden.

Een andere optie is om middels een slimme lichtschakelaar of slimme stekker je normale verlichting aan te sturen via een app. Nadeel van deze optie is dat je niet de kleur kan aanpassen. Wel zijn er slimme stekkerdozen voor buiten met een dimmer. Let goed op of de slimme stekker geschikt is voor buiten. Onder andere KlikAanKlikUit, Nedis en Hombli hebben een slimme stekker voor buiten.

Lees ook ons blog waar we onder andere kijken naar de beste slimme stekkers voor buiten