De prijzen van energie gaan door het dak momenteel. Tijd dus dat we kritisch gaan kijken waar we het meeste energie aan verbruiken en hoe we slim energie kunnen besparen met ons smart home. Want er zijn vele slimme oplossingen om energie te besparen. De aanschaf van deze smart home apparaten heb je met de huidige energietarieven soms al binnen een maand terugverdiend. De meeste van deze oplossingen zijn geschikt voor ieder type huis, of je nu in een huurhuis of koophuis woont, appartement of voor je bedrijf op zoek bent naar slimme bespaartips voor je energieverbruik, het kan met onderstaande tips.
11 tips om slim energie te besparen
Wil jij energie besparen? Dan weet je waarschijnlijk al dat je met het dichtmaken van spleten en kieren bij je ramen en deuren, isoleren van je muur en aanschaffen van HR++ dubbel glas al veel kan bereiken om de energierekening omlaag te krijgen. In dit blog kijken we naar minder ingrijpende manieren om energie te besparen middels slimme apparaten in je smart home.
- Tip 7: Verwarm je huis met een airco of warmtepomp
- Tip 8: Neem een energiecontract met een dynamische inkoopprijs
- Tip 9: Douche minder lang en krijg beter inzicht in je waterverbruik
- Tip 10: Bespaar energie met slimme gordijnen
- Tip 11: Zet je wasmachine, wasdroger, oven en vaatwasser op het eco-programma
Tip 1: Voorkom sluipverbruik met een P1 meter en slimme stekkers
Voor maar 29,95 euro koop je een P1 meter van Homewizard voor aansluiting op jouw slimme meter. Hiermee kan je het actuele energieverbruik zien via een app op je smartphone of tablet. Uiteraard krijg je als je een slimme meter in je meterkast hebt ook inzicht in je energieverbruik via de app van je energiemaatschappij, maar nadeel is dat deze maar één keer per dag geüpdatet wordt en soms zelfs een paar dagen later pas inzichtelijk zijn.
Met een P1 meter kan je per direct het verbruik van dat moment zien, zodat je bij het in of uitschakelen kan zien hoeveel kWh er meer of minder wordt verbruikt. Je kan het verbruik per fase inzien en ziet ook hoeveel je zonnepanelen terug leveren aan het energienet. In combinatie met een slimme stekker kan je ook per apparaat meten hoeveel energie deze per dag verbruikt en kan je deze aan een tijdschema koppelen om energie te besparen. Het gasverbruik wordt ieder kwartier geüpdatet
Met een P1 meter krijg je een goed inzicht van het sluipverbruik in huis en kan je hierop anticiperen om snel energie te besparen. Met de huidige kWh prijs (gemiddeld 0,8 euro per kWh) kan je per watt sluipverbruik 6,96 euro per jaar besparen. Volgens Milieu Centraal ligt het sluipverbruik van stand-by apparaten rond de 450 kWh per jaar in een gemiddeld huishouden.
Lees verder: Welke P1 meter? | Homewizard Energy review | Homewizard P1 meter aanbiedingen
Tip 2: Breng in kaart welke apparaten het meeste energie gebruiken
Welke apparaten verbruiken het meest in huis? Je kan je dit afvragen en op basis van onderbuikgevoel bepalen, maar als je het echt wilt weten, dan zet je een week lang een slimme stekker met energiemeting tussen je apparaat en het stopcontact, zodat je zeker weet hoeveel die oude vriezer, bierkoelkast in de schuur of Amerikaanse koelkast nou daadwerkelijk verbruikt. Op basis van die informatie kan je berekenen of het met de huidige kWh prijs niet slimmer is om een nieuwer en energiezuiniger apparaat aan te schaffen.
Wat zijn de grootverbruikers in huis?
Volgens cijfers van Milieu Centraal zijn de grootste sluipverbruikers op dit moment de hottub/jacuzzi, elektrische boiler, tuinvijverpomp, tropisch aquarium, waterbed, elektrische kachel en grote televisies. Andere apparaten die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de energiekosten zijn de wasdroger, verlichting, vaatwasser, wasmachine, terrasverwarmer, (Amerikaanse) koelkast, oven en elektrische kookplaat.
Welke apparaten in huis zorgen voor sluipverbruik?
Als we op onze P1 meter en slimme stekkers met energiemeting kijken welke apparaten voor sluipverbruik zorgen, dan zien we dat veel apparaten in stand-by modus toch nog wat stroom verbruiken. We hebben het dan over televisies, computers, mediaboxen, Smart speakers en opladers. Per dag gaat het om een klein bedrag per apparaat, maar jaarlijks kan je veel winst behalen door deze apparaten op een slimme stekker met automatisch schema aan te sluiten. Of in het geval van je oplader alleen laten opladen als je zonnepanelen energie opwekken.
Welke apparaten zijn tegenwoordig veel energiezuiniger in vergelijking met 10 jaar geleden?
Het meeste stroomverbruik kan je besparen door het vervangen van je wasmachine, wasdroger, vaatwasser, koelkasten, diepvries, airco en televisie. Deze apparaten hebben de afgelopen tien jaar veel verbeteringen op het gebied van energieverbruik doorgemaakt. Zorg dat je een nieuw apparaat koopt met een groen energielabel, want deze zijn zuinig in energieverbruik. Kijk daarnaast naar de grote van het apparaat. Misschien is je gezinssituatie wel veranderd en kan je beter een kleinere koelkast, wasmachine of wasdroger kopen.
Tip 3: Vervang je lampen voor slimme LED verlichting
Wist je dat 10 gloeilampen die drie uur per dag branden op jaarbasis maar liefst 660 kWh verbruiken? Bij een gemiddelde kWh prijs van 0,80 euro is dit 528,- euro per jaar. Vervang je deze lampen voor LED verlichting dan ligt het verbruik op 70 kWh per jaar, wat neerkomt op 56 euro. Tijd dus om ouderwetse gloeilampen zo snel mogelijk te vervangen voor LED verlichting. Wil je nog meer besparen, dan kan je overwegen om er goede slimme verlichting van te maken, zodat je automatische tijdschema’s op je binnen- en buitenlampen kan zetten zodat ze zo efficiënt mogelijk aan en uit worden gezet. Ook kan je zowel binnen als buiten werken met sensoren die ervoor zorgen dat de verlichting automatisch aan- en uitgaat.
Tip 4: Zonnepanelen slim gebruiken
Heb je een P1-meter geïnstalleerd in je meterkast, dan kan deze inzien of je zonnepanelen opbrengst hebben op een bepaald moment in de dag. Je zou op basis van deze informatie je stekkers aan kunnen zetten, zodat de stroom direct wordt gebruikt voor een apparaat in huis in plaats van terug levering aan het energienet. Zorg dus dat je elektrische auto of e-bike alleen wordt opgeladen als de zonnepanelen opbrengst hebben en ook andere apparaten die niet continue stroom nodig hebben zou je op deze manier efficiënter kunnen laten werken, bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger, wasmachine of oven.
Je kan dit handmatig doen, maar in combinatie met een slimme stekker en P1 meter kan het ook worden geautomatiseerd, zodat de stekker pas stroom doorgeeft als je zonnepanelen energie opwekken.
Tip 5: Besparen met een slimme thermostaat
Met het slim verwarmen van je huis met een slimme thermostaat kan je volgens Milieu Centraal rond de 18 procent besparen op je gasverbruik. Heb je een vast ritme dat je weg bent overdag en thuis bent in de avond, dan kan je de thermostaat instellen op bepaalde tijden of laat de thermostaat zelf leren wanneer je wel of niet aanwezig bent. Ook op basis van je locatie kan je de verwarming aan en uitzetten, de thermostaat zal dan alvast beginnen met verwarmen als je in de buurt van je huis komt.
Met name als je radiatoren hebt is dit interessant, een vloerverwarming verbruikt het minst als deze op een constante temperatuur wordt gehouden en daarom zal het bij een vloerverwarming minder opleveren. Het zorgt er uiteraard wel voor dat je eenvoudiger schema’s kan instellen en je krijgt bij sommige slimme thermostaten ook een beter inzicht in de looptijd per dag bij een bepaalde temperatuur. Zo kan je vaststellen of een graadje meer of minder veel gasverbruik scheelt.
Lees hier alles over slimme thermostaten
Tip 6: Slimme radiatorknop voor verwarmen per ruimte
Wil je kunnen verwarmen per ruimte, dan is een slimme radiatorknop de beste oplossing. Je kan dan je kamers los van elkaar verwarmen. Stel in de app in dat de badkamer warm moet zijn tussen 7.00 en 8.00 uur en je kantoor aan huis doordeweeks tussen 9.00 en 5.00 uur. Nooit meer zal de verwarming per ongeluk aan blijven staan, want ook bij het eenmalig aanzetten van de verwarming kan je een eindtijd aangeven in de app.
Merken als tado, Bosch Smart Home, Hombli, Eve en Netatmo hebben slimme radiatorknoppen
Tip 7: Verwarm je huis met een airco of warmtepomp
Heb je veel zonnepanelen op het dak liggen, dan zal je in de zomer heel veel opgewekte stroom terug leveren aan het energienet. Deze stroom kan je op dit moment voor 100 % salderen in de maanden dat je zonnepanelen minder opleveren en je verbruik dus hoger ligt dan wat je terug levert aan je energiemaatschappij. Energiemaatschappijen zijn verplicht om op jaarbasis te salderen, dus in de winter kan je alsnog profiteren van de opbrengst van je zonnepanelen. Verbruik je deze energie niet, dan krijg je er bij de meeste maatschappijen rond de 10 cent voor terug.
Het loont dus om je huis elektrisch te verwarmen als je veel terug levert in de lente, zomer en herfst. Dit kan op verschillende manieren, waarbij de warmtepomp en airconditioning uiteraard het bekendste zijn.
De meeste airco’s kunnen tegenwoordig zowel een huis koelen als verwarmen. In plaats van het hele huis te verwarmen kan je met een airco ook perfect overdag enkel je thuiskantoor of werkkamer verwarmen. Met name als je de opbrengst van je zonnepanelen niet volledig gebruikt, dan kan het lonen om je huis te verwarmen met een airco.
Omdat de stroomprijzen net zo hard zijn meegestegen als de gasprijzen, is het op dit moment voor een huis zonder zonnepanelen minder interessant om je huis met een airco te verwarmen.
Tip 8: Neem een energiecontract met een dynamische inkoopprijs
Naast het vaste en variabele energiecontract, kan je sinds kort ook kiezen voor een derde optie: Een energiecontract met dynamische energietarieven. Hierbij kunnen de prijzen voor stroom per uur verschillen en de prijzen voor gas worden per dag vastgesteld. De energietarieven zijn een dag van tevoren bekend en zo kan je jouw verbruik aanpassen op de uren waarin bijvoorbeeld stroom goedkoper is. Ook kan de extreme bespaarder gaan douchen op een dag dat de gasprijs lager ligt. Een ander voordeel is dat je geen risico-opslag hoeft te betalen aan de energieleverancier.
Zijn er dan geen nadelen aan dynamische tarieven? Jawel, zo kan een stijging van de energieprijs ook direct van invloed zijn op hetgeen je betaalt aan je energieleverancier. Je weet dus minder goed waar je van tevoren aan toe bent en wat je eindbedrag zal zijn na een jaar.
Ook bij dynamische energiecontracten is er sprake van een salderingsregeling. De terugleververgoeding hangt af van het stroomtarief op het moment dat de stroom wordt opgewekt. In het geval een dynamische stroomprijs kan het zelfs zijn dat je voor terugleveren moet betalen, omdat de stroomprijs negatief is. Het gebruiken van stroom levert op zo’n moment juist weer geld op.
Aanbieders van dynamische energietarieven
Tip 9: Douche minder lang en krijg beter inzicht in je waterverbruik
Ongeveer 20 procent van je gasverbruik gaat naar het gebruik van warm water voor douchen, handen wassen en koken. Je krijgt dit aandeel omlaag door minder lang te douchen. Met een P1 meter kan je precies zien hoeveel gas iemand in huis verbruikt door te douchen.
Maar ook de prijs van water stijgt nu we allemaal minder douchen en de energietarieven ook voor waterbedrijven oplopen. Sluit je een watermeter aan op je P1 meter, dan kan je ook precies zien hoeveel water er is verbruikt tijdens een douchebeurt. Zo kan je binnen je gezin laten zien wie er het meeste verbruikt en er een sport van maken om korter te douchen, eventueel ondersteunt met een timer van 5 minuten.
Tip 10: Bespaar energie met slimme gordijnen
Is het buiten koud en schijnt de zon niet? Het dichthouden van je gordijnen zorgt ervoor dat veel van de warmte van je verwarming blijft hangen. Uiteraard kan je je gordijnen zelf open en dichtdoen, maar tegenwoordig zijn er ook slimme gordijnen die het open en dicht doen van de gordijnen kunnen automatiseren. Je zou ze zelfs kunnen instellen dat als de zon schijnt de gordijnen opengaan, zodat je huis wordt verwarmd door de zon, en op dagen dat de zon minder schijnt de gordijnen automatisch dicht blijven, zodat de warmte binnen blijft.
Tip 11: Zet je wasmachine, wasdroger, oven en vaatwasser op het eco-programma
Je P1 meter of slimme stekker zal je laten inzien dat het draaien van het eco-programma minder energie kost dan een normaal programma. Bij een wasmachine zal het wasprogramma langer over de was doen, want deze neemt langer de tijd om het water op te warmen, maar onder aan de streep verbruikt het eco-programma minder energie. Ook het verlagen van de temperatuur kan vele euro’s op jaarbasis schelen.
Ook een wasdroger beschikt vaak over een eco-programma, maar indien mogelijk is het ophangen van de was natuurlijk altijd goedkoper.
Veel gestelde vragen over energie besparen
Waarom is energie besparen belangrijk?
Met energie besparen kan je veel geld besparen, maar wat ons betreft is dit niet de belangrijkste reden om te starten met energie besparen. Veel belangrijker is om energie te besparen voor het klimaat. Als we met zijn allen minder energieverbruiken zal dit leiden tot minder uitstoot van broeikasgassen. Op dit moment halen we de meeste energie uit fossiele brandstoffen die bijdragen aan het klimaatprobleem. Naast energie besparen is het dus ook goed om over te stappen op duurzame mogelijkheden om energie op te wekken middels zonnepanelen.
Kan ik energie besparen in een huurwoning?
Ja, veel van onze oplossingen om slim energie te besparen kan je meenemen bij een eventuele verhuizing. Je investering verdien je dus terug op de lange termijn, want lampen, slimme stekkers, p1-meter en andere slimme apparaten die je helpen energie te besparen kan je eenvoudig meenemen als je gaat verhuizen.