Met slimme gordijnen verrijk je jouw Smart Home. Je bent weer een stapje dichterbij het volledig automatiseren van je woning. De voordelen van slimme gordijnen zijn eindeloos, van tijdbesparing tot energiebesparing. Zo is het niet alleen handig dat je vanaf de bank je gordijnen kan openen of sluiten, maar kan je met de huidige energietarieven ook flink besparen door de gordijnen automatisch dicht te houden als de zon niet schijnt, zodat de warmte binnenblijft. Verder is het de perfecte manier om te laten zien dat je thuis bent. Overdag zet je de gordijnen open en ’s avonds doe je ze dicht en zet je je slimme verlichting aan. Benieuwd naar de mogelijkheden van slimme gordijnen? We geven antwoord op al je vragen met betrekking tot slimme gordijnen.
Voordelen | Welke slimme gordijnen? | Switchbot | FAQ | Slimme gordijnrails | Slimme jaloezieën | Slimme rolgordijnen
Wat zijn slimme gordijnen?
Slimme gordijnen zijn geautomatiseerde gordijnen die je met een app op je smartphone kan bedienen. Veel slimme gordijnen kan je ze daarnaast ook via spraakbediening aansturen of op basis van een tijdschema of stand van de zon. Om je gordijnen slim te maken koop je een apparaat dat zorgt dat je bestaande gordijnen automatisch open en dichtgaan. De installatie is vaak eenvoudig, zodat iedereen zijn gordijnen smart kan maken.
De voordelen van slimme gordijnen
- Maak eenvoudig van je huidige gordijnen, geautomatiseerde gordijnen
- Via een app of via stembediening maak je je gordijnen voortaan open en dicht.
- Slimme gordijnen zijn de perfecte manier om te doen alsof je thuis bent! Als inbrekers zien dat zowel overdag als ’s avonds de gordijnen dicht zijn dan wekt dit, ondanks de aanwezigheid van een lichtschema, de indruk dat er niemand thuis is. Met een tijdschema of op basis van de stand van de zon kan je bij afwezigheid je slimme gordijnen open en dicht laten gaan zodat het ook overdag lijkt alsof er iemand aanwezig is.
- Voor het besparen van energie en warm of koel houden van je woning zijn slimme gordijnen onmisbaar. Je kan ze op drie manieren inzetten:
- Open de gordijnen automatisch als de zon schijnt in de winter
- Sluit de gordijnen automatisch als de zon niet schijnt in de winter. Dit zorgt ervoor dat de door verwarming geleverde warmte langer in het huis blijft.
- Sluit je gordijnen automatisch als de zon schijnt in de zomer, zodat het koel blijft in huis.
Slimme gordijnen zijn verkrijgbaar bij Bol.
Welke slimme gordijnen?
De afgelopen jaren zijn er een aantal smarthome merken zich gaan specialiseren op het gebied van slimme gordijnen. De bekendste is Switchbot. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Slide en Switchbot Curtain en heb je nog keuze uit andere merken die het mogelijk maken om je gordijnen te automatiseren.
Switchbot Curtain
Goedkoper alternatief | Cijfer: 8,0 | Verbinding: Wifi
Pluspunten: Eenvoudige en snelle installatie | Ook een Switchbot voor jaloezieën beschikbaar | Opladen eventueel mogelijk met klein zonnepaneel
Minpunten: Werkt niet met zware of lange gordijnen | Maakt veel geluid | Hub nodig voor alle slimme functies
Adviesprijs: 99,- euro
Verbinding: Bluetooth
Bridge of HUB nodig: Ja (voor bediening buitenshuis)
Bochten mogelijk: Ja
Type gordijnrail: U-Rail, I-Rail en Roede (Er zijn drie verschillende Switchbot Curtains hiervoor, let dus goed op dat je het juiste type koopt)
Max. lengte gordijnen: 2 meter per zijde, 5-8 kg. (advies van Switchbot)
App: iOS en Android
Tijdschema: Ja
Werkt met*: Google Assistent | Alexa | Siri | IFTTT | SmartThings | Homey
*In combinatie met een Hub
Alternatieven voor de Switchbot Curtain?
Switchbot is op dit moment het grootste merk voor het automatiseren van je gordijnen. Maar merken als Aqara (Zigbee), MotionBlinds (elektrische gordijnrails), Currero en Flexxii (Elektrische gordijnrails) hebben allen een oplossing voor het automatiseren van je gordijnen.
Waar moet je op letten bij het kopen van slimme gordijnen?
Bij de keuze voor een slim apparaat waarmee je gordijnen kan automatiseren moet je letten op de volgende verschillen:
- Werkt het apparaat voor de slimme gordijnen met je type gordijnrails:
- U-rails
- I-Rails
- Roede
- Is er een touch & go functie waarmee je de gordijnen ook middels aanraking in beweging kan zetten.
- Werken de slimme gordijnen met de door jouw gebruikte spraak assistent, bijvoorbeeld Google Assistant.
- Is het mogelijk om tijdschema’s of timers in te stellen?
- Werken de slimme gordijnen met dubbele gordijnen?
- Is het mogelijk om het systeem te gebruiken als er een bocht in je rails zit?
- Maakt de gordijnmotor veel geluid? Niks zo vervelend als met natuurlijk licht wakker willen worden en ondertussen een storend of krakend motorgeluid te horen.
Slimme gordijnrails – Elektrische gordijnrails
Bovenstaande mogelijkheden zorgen ervoor dat je huidige gordijnen geautomatiseerd worden. Maar als je nog geen rails hebt hangen, dan zou je ook een kant en klare oplossing kunnen aanschaffen in de vorm van elektrische gordijnrails. De techniek zit dan in de rails verwerkt. De twee bekendste merken met elektrische gordijnrails zijn MotionBlinds en Flexxii. De slimme gordijnrails van Motionblinds werkt in principe via Bluetooth, maar middels de MotionBlinds Wi-Fi bridge of tussenkomst van bijvoorbeeld Homey is het mogelijk om de gordijnrails ook van afstand te besturen. De Flexxii elektrische gordijnrails zijn standaard voorzien van WiFi en compatibel met Google Home, Alexa, Siri en Smart Life.
Veel gestelde vragen over slimme gordijnen
Wat kosten slimme gordijnen?
Op dit moment heb je de mogelijkheid om met de Switchbot een in aanschaf relatief goedkoop apparaat te kopen voor slimme gordijnen voor rond de 75,- euro, maar deze bedient maar één gordijn en zal je moeten verbinden via een hub. Het alternatief is de Slide, die te koop is voor 349,- euro, maar wel een dubbel gordijn in één keer kan openen en sluiten. Nog steeds veel duurder dan de Switchbot, maar ook van een betere kwaliteit en stiller.
Hoe maak ik mijn gordijnen elektrisch open?
Er zijn verschillende apparaten zoals de Switchbot die het mogelijk maken om automatisch je gordijnen open en dicht te doen. De installatie is in veel gevallen simpel, je moet alleen even kijken of het apparaat werkt met je huidige gordijnrails en de afmetingen van je gordijnen.
Kan je slimme gordijnen ook met de hand open en dichtdoen?
Ja, je hoeft echt niet iedere keer je smartphone te voorschijn te halen als je de gordijnen wilt openen of sluiten. Bij de meeste gordijnen is er een ’touch en go’ functie ingebouwd, die ervoor zorgt dat als je een klein rukje aan de gordijnen geeft ze automatisch openen of sluiten.
Zijn er ook automatische gordijnen van Philips Hue?
Nee, Philips Hue heeft zelf nog geen gordijnmotor ontwikkeld. Er zijn wel slimme gordijnmotoren van het merk Aqara die communiceren via het Zigbee protocol. Dit is hetzelfde protocol als waarmee Philips Hue werkt.
Welke slimme gordijnen werken met Google Home?
Bij Switchbot zal je de Switchbot Curtain eerst nog moeten verbinden met een Hub. Dit is ook het geval bij de MotionBlinds bluetooth variant, ook bij deze elektrische gordijnrails zal je eerst verbinding moeten maken met een Hub die verbonden is met je router. De elektrische gordijnrails van Flexxi is direct toe te voegen aan Google Home.
Slimme jaloezieën en lamellen
Voor je bestaande jaloezieën en lamellen is er een manier om deze te automatiseren. Het automatiseren van je jaloezieën maakt het mogelijk om de jaloezieën te openen en sluiten via een app op je smartphone, spraakbediening, via een tijdschema of op basis van de stand van de zon. Perfect om optimaal gebruik te maken van de warmte van de zon of voor het koel houden van je huis. Let wel goed op of het past bij de wijze waarop je je jaloezieën open en dichtzet. De Soma Tilt werkt bijvoorbeeld met jaloezieën die je middels een draaistang kan tuimelen. Heb je jaloezieën met een tuimelkoord dan is het niet mogelijk met de Soma Tilt.
Nieuwe elektrische jaloezieën
Het beste en mooiste is om vanaf het begin elektrische jaloezieën aan te schaffen, omdat de elektrische motor dan mooier verborgen is en je rekening kan houden met eventuele stroompunten.
Slimme rolgordijnen
Om je huidige rolgordijnen te automatiseren door er slimme rolgordijnen van te maken heb je twee mogelijkheden:
- Een rolgordijnmotor die je vastklemt in de buis van je huidige rolgordijn.
- Een rolgordijnmotor die je monteert op het kralen koord van je rolgordijnen.
Qua installatie is de rolgordijnmotor op het koord het eenvoudigste om te installeren, maar de rolgordijnmotor in de buis van je rolgordijn is natuurlijk mooier weggewerkt. Merken als AQara, MotionBlinds en Soma hebben gordijnmotoren voor het slim maken van je rolgordijnen.
Slimme rolgordijnen zijn hier verkrijgbaar